Blog
srijeda, studeni 17, 2010
 

 

Pisat neću o gradu gdje sam živjela jel svi Vukovar manje više znate. Pisat ću o jednom branitelju koji je dao život za njega. Sutra bi trebao biti posebno naglašav trebao biti jel tako se vodi datum njegove smrti. Moj ujak jedan je od prvih koji je uhvatio pušku i krenu u obranu prvo svoje ulice ,a zatim na obranu cijelog grada. Zadnji put vidjela sam ga par dana prije i bio je pun optimizma. Uspijet ćemo vjeruj mada u oćima je imao strah . Ne strah za sebe već strah za sve žene i djecu koja su se skrivala u podrumima.

Puno teksta on zaslužuje ovdje kao i puno branitelja Vukovara ,ali ja neću pisati o tome.

Ujak je nestao u proboju 18.11. kada je grad padao i morali su bježati kroz polja i domoći se Vinkovaca i tražiti pomoć. Ostali su bez streljiva i znali su da ih smrt čeka. Nikada više se nije čulo o njemu , nigdje nije pronađen leš , a izjave nekih očevidaca je da su ga vidjeli kad je krenuo kroz polje ravno u klopku druge strane.

 Nakon 19 godina traženja i vođenja ga kao nestala osoba izgubile su se sve nade da je negdje možda živ. Ujna njegova žena umrla je prije godinu dana i ostale su dvije kčeri blizanke moje setrične same. Zbog pravno imovinskih zavrzlama proglašen je mrtav ovo ljeto.

 Nemamo groba gdje bih svijeću zapalia i palim je u prozoru za jega neka ga put svjetlosti vodi.

Za mog ujaka branitelja Vukovra i sve druge poginule i nestale palim svijeću u prozoru.

 

MIJO (PETRA) BEŽAN 

ROĐEN 22.02.1954.

NESTAO 18.11.1991.

PROGLAŠEN MRTVIM 22.07.2010.

poslovnazenaukuti @ 21:37 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare