Blog
petak, prosinac 3, 2010
Karlovac - Svih ovih godina doma ste pekli rakiju, uživali u kapljici, a nešto i prodavali? Već dugo to ne bi smjeli, točnije od početka ove godine, a ne bi smjeli osobito ako tu akciju niste prijavili Carinarnici Karlovac.

Svatko tko je vlasnik dropa, voća ili sličnog od čega radi jaka alkoholna pića za svoje potrebe i to ne više od 20 litara čistog alkohola godišnje, zapravo je mali proizvođač jakog alkholnog pića. Preračunato u litre rakije, jer to nam je najlakše, 20 litara čistog alkhola isto je kao 50 litara rakije s 40 posto alkohola.

Uredba je uvedena početkom godine, stoji u Zakonu o trošarinama, a svaka takva osoba svojoj Carinarnici mora prijaviti proizvodnju za vlastite potrebe i registrirati se u registar obveznika trošarina.

Glasnogovornik Carinske uprave Predrag Juratovac točno objašnjava: - Zakon o trošarinama  uveo je kategoriju malog proizvođača jakog alkholnog pića i odredio da je to svaka fizička osoba, vlasnik ili korisnik poljoprivrednog zemljišta te vlasnik tvari za proizvodnju jakog alkoholnog pića koji alkoholna pića proizvodi za vlastite potrebe, i to u količini koja ne prelazi 20 litara čistog alkhola godišnje po domaćinstvu.

Ako takav mali proizvođač ima kotao do 100 litara godišnje plaća trošarinu stotinu kuna, a za kotao iznad 100 litara zapremnine plaća se 200 kuna.
Troškovima tu nije kraj. Ako taj mali proizvođač godišnje proizvede više od 20 litara čistog alkohola po domaćinstvu, uz paušal mora po litri razlike platiti 53 kune.

Svaki takav mali proizovođač mora carinarnici dati godišnji izvještaj o proizvodnji, zatim kotlu i trošarini.
Ako se rakija ne misli više peći, carinarnica će kotao zapečatiti i kad je tako, trošarine se ne plaćaju.

A oni koji nisu mali proizvođači službeno, već rade rakiju za sebe, i to sada moraju prijaviti carinarnici jer su, inače, u prekršaju. Uz to, treba napisati koliko se žestice proizvodi i također platiti paušal, sve po istoj "špranci" kao i službeni mali proizvođač.
Mali proizvođači ne smiju prodavati svoje proizvode, a svatko onaj tko bi proizvodio žesticu za prodaju mora se i za to obratiti Carinarnici.

Tek 21 se prijavio, a prijavljeno i 20 kotlova
Na području Karlovačke županije službeno je dosad,tek 21 mali proizvođač jakog alkoholnog pića, a prijavljenih kotlova za pečenje je 20. Karlovačka je Carinarnica zadnjih mjeseci kontrolirala stanje na terenu i prijavila pet slučajeva u kojima su pronašli da se žestica nezakonito proizvodi ili prodaje. Kazne su od 2 do 10 tisuća kuna.
Zato iz Carinske uprave pozivaju sve:- Prijavite se.

U svakom slučaju, svi oni koji su dosad u svojim dvorištima nesmetano pekli rakiju i u njoj uživali, odsad bi tu aktivnost trebali prijaviti Carinarnici u Karlovcu.

Inače, inspektori vam bez brige mogu zakucati na vrata, a tad niti litre rakije neće izlječiti financijsku bol i udarac po džepu koju možete doživjeti jer se i na ovaj način prilagođavamo Europskoj uniji.

THE FUN STARTS HERE:)))

(izvor:Radio Mrežnica)

 poslovnazenaukuti @ 22:10 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare